Mentalization-Based Treatment is effectieve behandeling voor jongeren die zichzelf verwonden

Dat Mentalization-Based Treatment een effectieve behandeling is voor volwassenen met borderline persoonlijkheidsstoornis, was al langer bekend. Onlangs verscheen de eerste studie die aantoonde dat de behandeling ook werkzaam is voor jongeren die zichzelf verwonden, depressief zijn en kenmerken hebben van BPS. Rossouw en Fonagy verdeelden tachtig jongeren toevallig over een MBT-behandeling en een regulier aanbod. De MBT-jongeren rapporteerden na een jaar behandeling duidelijk minder zelfverwonding en depressieve klachten dan de andere jongeren. De onderzoekers konden bovendien aantonen dat deze verbetering er kwam doordat jongeren beter konden mentaliseren en minder contact gingen vermijden. De Viersprong heeft zelf een eigen MBT-A behandeling voor jongeren met borderline persoonlijkheidsstoornissen. 

Bron: Rossouw, T.I., & Fonagy, P. (2012). Mentalization-Based Treatment fors elf-harm in adolescents: A randomized controlled trial. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 51 (12), 1304-1313.

Bekijk ook de video

Laatste nieuws

MBT in Coronatijden

Mentalization-based treatment (MBT) in corona-tijd; hoe doe je dat?! Om een ieder wat op weg te helpen, hebben we in dit document een aantal tips beschreven.

Mocht u vragen hebben dan staan wij u uiteraard graag te woord! Neem hiervoor contact op via: Info@mbtnederland.nl

Verplaatsing Trainingen i.v.m. Corona

Gezien de nieuwe maatregelen omtrent het Corona virus heeft MBT Nederland besloten alle trainingsactiviteiten tot 1 juni te schorsen om de gezondheid van de mensen voor op te stellen.

 

Iedereen die zich ingeschreven heeft voor een training van MBT Nederland tot 1 juni, zal persoonlijk benaderd worden. Mochten er vragen zijn kunt u altijd contact opnemen, info@mbtnederland.nl.