Mentalization-Based Treatment is effectieve behandeling voor jongeren die zichzelf verwonden

Dat Mentalization-Based Treatment een effectieve behandeling is voor volwassenen met borderline persoonlijkheidsstoornis, was al langer bekend. Onlangs verscheen de eerste studie die aantoonde dat de behandeling ook werkzaam is voor jongeren die zichzelf verwonden, depressief zijn en kenmerken hebben van BPS. Rossouw en Fonagy verdeelden tachtig jongeren toevallig over een MBT-behandeling en een regulier aanbod. De MBT-jongeren rapporteerden na een jaar behandeling duidelijk minder zelfverwonding en depressieve klachten dan de andere jongeren. De onderzoekers konden bovendien aantonen dat deze verbetering er kwam doordat jongeren beter konden mentaliseren en minder contact gingen vermijden. De Viersprong heeft zelf een eigen MBT-A behandeling voor jongeren met borderline persoonlijkheidsstoornissen. 

Bron: Rossouw, T.I., & Fonagy, P. (2012). Mentalization-Based Treatment fors elf-harm in adolescents: A randomized controlled trial. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 51 (12), 1304-1313.

Bekijk ook de video

Laatste nieuws

Dag van de Psychotherapie 2019

De eerste 5 minuten

Het thema van het NVP-congres vrijdag 13 december is: De eerste 5 minuten, hoe manifesteren de eerste 5 levensjaren zich in de eerste 5 minuten van psychotherapie?