Nieuws

Congres Mensenmaat op 14 juni 2024

Een congres over nieuwe ontwikkelingen in diagnostiek 

De Viersprong organiseert op 14 juni 2024 een congres over diagnostiek in de LocHal te Tilburg. Diagnostiek speelt een cruciale rol in de geestelijke gezondheidszorg. Het Congres Mensenmaat nodigt professionals uit om de waarde van diagnostiek te heroverwegen en te verkennen hoe deze meer op de mens kan worden afgestemd.

Op het programma staan keynote sprekers zoals psychiater Rutger Goekoop en hoogleraar klinische psychologie Jan Henk Kamphuis. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende workshops die zich richten op transdiagnostische gebieden van kwetsbaarheid en de ervaring van de cliënt, met als doel een minder stigmatiserende benadering te bevorderen.

Het congres stelt de praktische vragen centraal:

 • stoppen we cliënten niet te veel in hokjes?
 • kunnen diagnostische labels wel voldoende recht doen aan de complexiteit van een mens en de vele vormen van psychische aandoeningen? 
 • wat betekent de mensenmaat in uw werk?

Dit is uw kans om te ontdekken hoe diagnostiek écht het verschil kan maken in de behandeling en het welzijn van cliënten!
Kijk voor meer informatie op de website van dit congres: Congres Mensenmaat

Jaarcongres Persoonlijkheidsstoornissen

Op 24 mei 2024 vindt het jaarcongres Persoonlijkheidsstoornissen plaats, dit jaar in samenwerking met PZ Sint-Annendael. Het thema van dit jaar is ‘Over de grens’.

Letterlijk over de grens, dit jaar vindt het congres plaats in België, daarnaast richten we de focus op alles wat net buiten de grens van de kernbehandeling valt. Waar loopt deze specifieke groep patiënten (en hun context) tegenaan in hun persoonlijke en maatschappelijke herstel. We kijken daarnaast over de grenzen van de diagnostiek, leeftijd en behandeling. Dit doen we door plenaire lezingen en de mogelijkheid tot het volgen van workshops.

Het plenaire gedeelte bevat interessante lezingen van Christopher Hopwood, Stephan Claes, Damiaan Denys en Saskia Malcorps.

Hierna volgen een aantal workshoprondes, waar men kan kiezen uit een verscheidenheid aan interessante workshops.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan.

Fijne feestdagen!


MBT Nederland is van 23 december 2023 t/m 7 januari 2024 gesloten.
Vanaf maandag 8 januari 2024 zijn wij u graag weer van dienst.

Namens het gehele team van MBT Nederland wensen we u prettige feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar!

Cursus Mentaliseren en Vaktherapie 2023

MBT wordt ingezet bij behandelingen van kinderen of volwassenen met gehechtheidproblematiek waarbij het vertrouwen om van anderen te kunnen leren, verstoord is geraakt. Vaktherapie wordt door grondlegger Peter Fonagy genoemd als één van de vruchtbaarste toepassingen van MBT technieken. Het lesboek is de eerste uitgebreide introductie op dit gebied. Deze cursus richt zich op de unieke mogelijkheden van vaktherapie om het mentaliserende vermogen van cliënten te prikkelen en verstevigen. De theorie is medium overstijgend, we mentaliseren gezamenlijk over ervaringen en toepassingen in elkaars media en werkvelden. Aan de orde komen: Wat is mentaliseren en waar heb je het voor nodig? Epistemisch vertrouwen, de ontwikkeling van het mentaliseren, hoe ziet niet- effectief mentaliseren eruit? Welke vaktherapeutische interventies kunnen het mentaliseren herstellen en verstevigen? Oefenen en vertaling van de mentaliserende basishouding in ieders specifieke werksituatie. 

De cursus wordt gegeven voor Marianne Verfaille, erkend MBT Supervisor Vaktherapie en start op 16 januari 2023. De cursus is geaccrediteerd door het Register Vaktherapie en het Register MBT.

Meer informatie en aanmelden:

marianneverf@live.nl

 

Nieuwe hoofdtrainer

Met trots willen we u meedelen dat MBT Nederland in samenwerking met het Anna Freud National Centre for Children and Families in Londen een nieuwe hoofdtrainer heeft aangesteld namelijk; Lidewij Gerits.

We zijn verheugd dat Lidewij hoofdtrainer is en we wensen haar namens MBT Nederland heel veel trainingsplezier!

 

Nieuwe MBT Supervisoren Vaktherapie en Sociotherapie!

Met trots kunnen we u vertellen dat MBT Nederland de eerste supervisoren op het gebied van Vaktherapie en en de tweede Sociotherapie in Nederland heeft opgeleid!

Vaktherapeuten en Sociotherapeuten die hun MBT-registratie willen gaan halen, kunnen vanaf nu competentiegerichte MBT- supervisie van een Vaktherapeut of Sociotherapeut krijgen. Sinds half maart is Marianne Verfaille de eerste geregistreerde MBT Vaktherapeut en en Noortje Roosen de tweede MBT Sociotherapeut van Nederland! Wilt u contact met een van hen  opnemen om uw supervisietraject af te stemmen? Dan verwijzen we u graag naar het MBT register.

 

 

Interessante webinarreeks over MBT methodiek

Een interessante webinarreeks over preventie en vroege interventie bij kinderen en jongeren met psychische kwetsbaarheid, georganiseerd door de Viersprong; Webinarreeks Kids@risk.
Vanaf 18 maart tot en met 10 juni 2021 iedere donderdagavond van 20.30 uur tot 21.30 uur een ander webinar.  Tijdens deze webinarreeks komen er 5 interessante webinars aan bod die gerelateerd zijn aan de MBT methodiek.
 • Diane Benoit; 18 maart 2021
  The impact of violence, abuse and neglect on the brain and behavior of children : Links among attachment, maltreatment and trauma
 • Therese van Amelsvoort; 25 maart 2021
  @ease: laagdrempelige zorg bij jongeren
 • Gerry Byrne: 1 april 2021
  A ‘crippled trust’ in a ‘crooked heart’
  Transforming the parent’s view of the child, the therapist, the community through the establishment of epistemic trust in the Lighthouse Mentalization-Based Treatment Programme.
 • Christel Hessels: 22 april 2021
  Beter vroeg dan laat, maar liefst nog wat vroeger: Detectie en vroege interventie van BPS
 • Mijke Lambregtse-Van den Berg: 20 mei 2021
  Vroeg detectie en behandeling van perinatale psychopathologie en de invloed daarvan op het kind

Voor het gehele programma bekijk de flyer:

Flyer Webinarreeks Kids@risk – De Viersprong

Inschrijven kan via deze website.

DE KRACHT VAN MENTALISEREN

Toegankelijk boek over het versterken van vertrouwen en wederzijds begrip binnen relaties

Relaties met anderen verlopen lang niet altijd zo soepel als we zouden willen. We kunnen ons niet steeds goed afstemmen op anderen, en omgekeerd voelen wij ons ook niet altijd begrepen. Dit kan leiden tot misverstanden, onbegrip, frustratie, wrijving en eenzaamheid. Voor iedereen die zou willen dat contacten met anderen net wat makkelijker lopen, is er nu het boek De kracht van mentaliseren.

 

De auteurs
De auteurs zijn alle drie klinisch psycholoog. Joost Hutsebaut is verbonden aan de Viersprong en het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen. Miriam van Vessem werkt bij de GGzE bij het Centrum Persoonlijkheidsstoornissen en Liesbet Nijssens is werkzaam als MBT-therapeut bij de Viersprong en als MBT supervisor en MBT trainer voor MBT Nederland en MBT België.

Specialistische MBT en Adolescenten training nu ook als Blended Learning

Naast onze MBT Blended basistrainingen is ook de specialistische training MBT en Adolescenten in een Blended variant gemaakt! Een groot gedeelte van de theorie van deze training  zal online plaatsvinden en er zal vervolgens 1 live dag verzorgd worden, onder begeleiding van onze trainers, waarbij er tijdens rollenspellen geoefend kan worden. De eerste Blended variant van MBT en Adolescenten vindt plaats op vrijdag 12 maart via Zoom! Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus schrijf u alsnog in! Mocht 12 maart niet lukken, niet getreurd, op vrijdag 24 september wordt deze nogmaals gegeven. Deze training zal plaatsvinden bij Golden Tulip Keyser Hotel te Breda, mits de Corona maatregelen dit toelaten.

Graag delen we enkele reacties van de deelnemers met u die u zijn voorgegaan in een Blended training:

‘Het platform is erg fijn, fijn dat je nog presentaties kunt terugkijken.’

‘Helder platform, zorgvuldig en gedegen opgezet’

‘Leerzaam en inspirerend’

‘Goede samenwerking tussen de docenten, veel ruimte om te oefenen en goede interactie met de groep.’

Specialistische trainingen najaar 2020

In het najaar gaan we alle specialistische vervolgtrainingen verzorgen zoals jullie van ons gewend zijn. Wij gaan deze trainingen aanbieden op de locatie Golden Tulip Keyser in Breda. Hier zijn de noodzakelijke aanpassingen gedaan om de trainingen Corona proof door te kunnen laten gaan. Uiteraard kunnen eventuele nieuwe verscherping van de maatregelingen hier wel invloed op hebben.

Kijk in onze kalender voor een overzicht van de trainingen.

MBT Theorie en Praktijk

Momenteel zijn onze MBT Theorie en Praktijk delen 1 en 2 training in ontwikkeling naar een Blended Learning. Informatie hierover volgt binnenkort. Staat u ingeschreven voor een MBT Theorie en Praktijk training, dan houden wij u op de hoogte.