Geen categorie

Congres Mensenmaat op 14 juni 2024

Een congres over nieuwe ontwikkelingen in diagnostiek 

De Viersprong organiseert op 14 juni 2024 een congres over diagnostiek in de LocHal te Tilburg. Diagnostiek speelt een cruciale rol in de geestelijke gezondheidszorg. Het Congres Mensenmaat nodigt professionals uit om de waarde van diagnostiek te heroverwegen en te verkennen hoe deze meer op de mens kan worden afgestemd.

Op het programma staan keynote sprekers zoals psychiater Rutger Goekoop en hoogleraar klinische psychologie Jan Henk Kamphuis. Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende workshops die zich richten op transdiagnostische gebieden van kwetsbaarheid en de ervaring van de cliënt, met als doel een minder stigmatiserende benadering te bevorderen.

Het congres stelt de praktische vragen centraal:

  • stoppen we cliënten niet te veel in hokjes?
  • kunnen diagnostische labels wel voldoende recht doen aan de complexiteit van een mens en de vele vormen van psychische aandoeningen? 
  • wat betekent de mensenmaat in uw werk?

Dit is uw kans om te ontdekken hoe diagnostiek écht het verschil kan maken in de behandeling en het welzijn van cliënten!
Kijk voor meer informatie op de website van dit congres: Congres Mensenmaat

Jaarcongres Persoonlijkheidsstoornissen

Op 24 mei 2024 vindt het jaarcongres Persoonlijkheidsstoornissen plaats, dit jaar in samenwerking met PZ Sint-Annendael. Het thema van dit jaar is ‘Over de grens’.

Letterlijk over de grens, dit jaar vindt het congres plaats in België, daarnaast richten we de focus op alles wat net buiten de grens van de kernbehandeling valt. Waar loopt deze specifieke groep patiënten (en hun context) tegenaan in hun persoonlijke en maatschappelijke herstel. We kijken daarnaast over de grenzen van de diagnostiek, leeftijd en behandeling. Dit doen we door plenaire lezingen en de mogelijkheid tot het volgen van workshops.

Het plenaire gedeelte bevat interessante lezingen van Christopher Hopwood, Stephan Claes, Damiaan Denys en Saskia Malcorps.

Hierna volgen een aantal workshoprondes, waar men kan kiezen uit een verscheidenheid aan interessante workshops.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan.

Fijne feestdagen!


MBT Nederland is van 23 december 2023 t/m 7 januari 2024 gesloten.
Vanaf maandag 8 januari 2024 zijn wij u graag weer van dienst.

Namens het gehele team van MBT Nederland wensen we u prettige feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar!

Cursus Mentaliseren en Vaktherapie 2023

MBT wordt ingezet bij behandelingen van kinderen of volwassenen met gehechtheidproblematiek waarbij het vertrouwen om van anderen te kunnen leren, verstoord is geraakt. Vaktherapie wordt door grondlegger Peter Fonagy genoemd als één van de vruchtbaarste toepassingen van MBT technieken. Het lesboek is de eerste uitgebreide introductie op dit gebied. Deze cursus richt zich op de unieke mogelijkheden van vaktherapie om het mentaliserende vermogen van cliënten te prikkelen en verstevigen. De theorie is medium overstijgend, we mentaliseren gezamenlijk over ervaringen en toepassingen in elkaars media en werkvelden. Aan de orde komen: Wat is mentaliseren en waar heb je het voor nodig? Epistemisch vertrouwen, de ontwikkeling van het mentaliseren, hoe ziet niet- effectief mentaliseren eruit? Welke vaktherapeutische interventies kunnen het mentaliseren herstellen en verstevigen? Oefenen en vertaling van de mentaliserende basishouding in ieders specifieke werksituatie. 

De cursus wordt gegeven voor Marianne Verfaille, erkend MBT Supervisor Vaktherapie en start op 16 januari 2023. De cursus is geaccrediteerd door het Register Vaktherapie en het Register MBT.

Meer informatie en aanmelden:

marianneverf@live.nl